• Varer på lager. Rask levering
  • GRATIS FRAKT PÅ BESTILLINGER OVER 5000 NOK
  • Personlig service
Kategorier
ALLE priser er inkl. norsk toll og MVA

Vinterdekk til tilhenger - info, råd og hjelp

Vi er mange som kjører med tilhenger i Norge på vinteren, og noen hvilke krav myndighetene og forsikringsselskapene setter til tilhenger dekk i denne kalde årstiden.

  • På vinteren må tilhengerdekk ha 3 mm mønsterdybde eller mer
  • Tilhengeren kan ha helårsdekk selv om bilen har piggdekk, og motsatt.
  • Husk at tilhenger dekk ikke bør være mer enn 6 år gamle

Det som uansett gjelder er at din tilhenger skal være skodd etter kjøreforholdene.

Her finner du tilbud på tilhenger dekk

Er det krav om vinterdekk på tilhengeren?

Det er ikke krav om det. På lik linje som man kan kjøre med sommerdekk om vinteren på en bil, så kan man det på en tilhenger også. Men mønsterdybden må være minimum 3 mm. Er det kjøreforhold med snø, slaps eller is i veien er sommerdekk forbudt, uansett mønsterdybde.

Hovedreglen er at når du kjører med tilhenger så er det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på bilen. Dette gjelder både i sommerhalvåret og i vinterhalvåret.

Geografiske forskjeller på krav til vinterdekk: I mesteparten av Norge betyr det  at tilhenger dekk om vinteren må ha minimum 3 mm mønsterdybde fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag. Men for Nordland, Troms og Finnmark vil dette være fra og med 16. oktober til og med 30. april.

Bruk helårsdekk eller piggdekk

Sommerdekk har vesentlig dårligere grep enn vinterdekk, ikke bare på grunn av mønster men på grunn av gummitypen. Derfor er det sterkt anbefalt å bruke helårsdekk eller piggdekk på tilhengeren. Det er også grunnen til at mange tilhengere kommer levert med helårsdekk, og hvis du ikke har helårsdekk på tilhengeren anbefaler vi at du bytter til helårsdekk.

For hvis du kjører du en dårlig skodd tilhenger og kommer i en ulykke så risikerer du avkortning i forsikringsutbetaling, og i grove brudd også straffeansvar. Derfor anbefaler vi sterkt at du handler helårsdekk når du skal kjøre om vinteren.

TIPS: Helårsdekk er merket med "M+ S", som betyr at dekket egner seg til "mud" = gjørme, og til "snow" = snø. Så se etter om dekkene du har er merket med "M+ S"

Hva er problemet med dårlige dekk på hengeren om vinteren?

Ved å ha dårlige dekk på tilhengeren vil du nok oppleve at den blir mindre stabil bak bilen, spesielt på dager med glatt eller ujevnt føre. Det kan være vanskelig å kjenne hvor mye føreforholdene påvirker tilhengeren før man enten skal bremse ned, eller man kommer for raskt inn i en sving. Det er mange som da har oppdaget at tilhengeren "begynner å leve sitt eget liv".

Dessverre oppdager man gjerne ikke hvor ille det er før tilhengeren kommer ut i sladd, og da vil den også dra på tilhengerfestet, og også kunne få bilen ut i en sladd. Er du heldig klarer du å rette opp sladden før tilhengeren skader andre, andres eiendeler eller din egen bil og tilhenger.

Det har være flere ulykker der en tilhenger begynner å skli sidelengs i en høyresving, med konsekvensen at den kommer ut i sladd i motgående kjørefelt. Hvis det da kommer en bil i mot er ulykken fort et faktum, og du vil få skylden. Hvis du da ikke har hatt rett type tilhenger dekk til føret vil du også kunne få avkortning. Skulle det bli personskade vil også Politiet koples inn og du kan få en reaksjon fra dem.

Derfor anbefales sterkt å ha helårsdekk på tilhengeren, for da er hengeren klar til bruk hele året.

Piggdekk til tilhenger

Hvis du kjører mye på vinterføre, og på steder der det er mye is og snøføre, så burde du vurdere sterkt å ha ett sett piggdekk på tilhenger. For da er tilhengeren skodd godt, og du vil merke det på tilhengerens stabilitet på glatt føre. Spesielt i svinger vil den holde plassen sin lettere og være mer stabil. Dette kan bety veldig mye dersom du må foreta en nødbrems i en sving.

Husk alderen på dekk

Dekkene på en tilhenger blir ikke slitt på samme måte som på en bil. Mest fordi en tilhenger ikke kjører så mange mil i løpet av ett år. Men allikevel blir dekkene "usynlig" slitt. For gummien går i stykker på grunn av vær, sol og luft. Den eldes, og den begynner å gå i oppløsning.

Derfor bør du sjekke dekkene dine for å se etter krakelleringer eller små sprekker. Hvis du finner slike så bør du bytte dekkene, for de vil ikke tåle slik belastning som de bør tåle. Dette er mer viktig enn mange eiere av tilhengere innser, og det gjelder uavhengig av om det er piggdekk, "piggfrie vinterdekk" (helårsdekk) eller somemrdekk.

Spørsmål om tilhengerdekk:

Har du spørsmål om dekk til din tilhenger, så kontakt oss! Vi hjelper deg gjerne med nye piggdekk og helårsdekk, eller sommerdekk om du vil ha det.