• Varer på lager. Rask levering
  • GRATIS FRAKT PÅ BESTILLINGER OVER 5000 NOK
  • Personlig service
Kategorier
ALLE priser er inkl. norsk toll og MVA

Vedlikehold av tilhenger

En tilhenger er ofte utsatt for hard bruk, både fordi den lastes mye men også fordi den ofte står mye ute i vær og vind. derfor er vedlikehold viktig og kan spare deg for mye trøbbel og penger.

  • Båthengere er utsatt for saltvann som spesielt tærer på bremser og hjullagere.
  • Plantilhengere brukes ofte til tunge laster som jord, grus og tilsvarende.
  • Campingvogner brukes mye og kjøres langt om somemren.
  • Skaphengere og kapell-tilhengere lastes gjerne tungt og kjøres mye.
  • Bilhengere kjøres ofte både langt og med tung last.

Felles for disse er at den bærende konstruksjonen har mye belastning når den brukes, og derfor slites en tilhenger aksling ganske mye. Den trenger vedlikehold.

Men mange opplever også at især bremser er utsatt ved å stå stille over lengre tid. Det er slik sett bedre for en tilhenger at tilhengerbremser brukes oftere enn å stå stille ute over lang tid. Hvis det er en båttilhenger du har så bør du skylle bremsene og hjullagerne godt etter hver bruk.

I tillegg har tilhengere mange deler som tilhenger-bunnplate, karosseri, lys, dekk og et drag. Alt bør ettersees og passes på ved jevne mellomrom, slik at det ikke slites unødvendig og at du får mest mulig glede av hengeren din.

Hvor ofte bør man sjekke over tilhengeren?

vedlikehold tilhengerEn tilhenger har normalt sett ikke noe lovpålagt kontrollkrav (utenom sannsynligvis Tempo 100 godkjente tilhengere, men det er ikke aktuelt ennå). Men du som eier og bruker av din tilhenger har krav på deg at den følger de generelle kravene til registrerte tilhengere, som innbefatter at den er kjøreklar både mekanisk og lys-teknisk.

En god huskeregel er å sjekke over tilhengeren på våren, for det er normalt om våren og sommeren man bruker tilhengeren til å trekke de tyngste lastene:

  • Sjekk dekkene. Et tilhengerdekk har en anbefalt levetid på omtrent 6 år. Deretter bør det byttes fordi selve gummien bli gammel og "sprø".
     
  • Sjekk bunnplaten, spesielt hvis du har en i treverk. Treplatene er mye utsatt for høstens og vinterens fuktige vær, og selv om platene tåler mye så kommer det en eller annen gang til at den bør byttes.
     
  • Sjekk lysene, om de fungerer som de skal. Især sjekk at baklys, bremselys og blinklys fungerer som de skal.  Videre er det skiltlyset og eventuelle markeringslys som bør sjekkes. Dersom lysene ikke fungerer godt nok så start med å sjekke tilhengerkontakten. Det er ganske vanlig med dårlig kontakt i disse etter en fuktig periode .

Hva gjør du hvis du må reparere tilhengeren?

Du kan reparere din tilhenger selv, men du må bruke deler som er godkjent for bruk på en tilhenger. Ofte kan man stå hjemme i sin egen oppkjørsel og fikse den der, og det krever skjeldent spesialverktøy. Stort sett kommer man i mål med fastnøkler, pipesett, skrujern, stålbørste og vanlig verktøy. Hvis du må bytte hjullager kan det hende du trenger en lagerpresse av noe slag. Det kan nnoen ganger være kjekt å ha rustløsende og penetrerende olje og evtentuelt en varmekilde (gassvarmer) hvis en bolt sitter skikkelig hardt.

Det finnes også verksteder som kan hjelpe med å reparere tilhengere.

Mekaniske reparasjoner

Tilhenger aksling: Hvis akslingen er blitt skjev er det oftest best å bytte ut den gamle med en ny tilhenger aksling i stedet for å prøve å rette opp den gamle. Både fordi den gamle kan ha fått en svakhet, samt at det er vledig vanskelig å rette opp en aksling.

Bremser: Det å bytte bremser på tilhengeren er ofte en grei jobb å gjøre selv. Det er trommelbremser, så man må eventuelt bytte bremsetrommel og bremsesko.  Det er også ganske vanlig å måtte bytte tilhengerens bremsewire , for noen ganger har det kommet fuktighet inn mellom strømpen og wire og det ruster. (Tips: Sørg for å smøre litt fett akkurat i overgangen mellom wire og strømpe hver vår og høst.)

Bytte dekk: Mange kjører rundt på veldig gamle tilhengerdekk, og det er både farlig og uklokt. For selv om det er mye mønster igjen så forringer gummiens kvalitet hvert eneste år fordi den er utsatt for vær og vind. Dermed blir gummien både hardere og sprøere. Derfor bør man bytte gummi dersom man oppdager noen form for krakellering/ sprekker i gummien.

Det absolutt enkleste er å bestille opp komplette tilhengerhjul der man har tilhengerdekk ferdig påsatt felg. Prisen er lav, og tilhengeren vil se ut som ny igjen.

Elektriske reparasjoner

Mange ganger kan det skje ting som krever elektrisk reparasjon, og det er slettes ikke så vanskelig som det kan høres ut som. Ofte kan man starte med å rense opp og smøre opp tilhengerkontaktene. Både den som er på tilhengeren og den som er på bilen. Dårlig kontakt alene kan gjøre at lysene ikke fungerer som de skal, og med å bruke smøring så kan man få god kontakt igjen.

Hindre tyveri med god tilhengerlås

Du kan få kjøpt gode tilhengerlåser i dag. En tilhengerlås gjør det slik at man ikke kan kople tilhengeren fra eller til en bil uten å ha nøkkelen. Det er en smart investering å gjøre, også på gamle tilhengere. For selv om tilhengeren ikke har så høy egenverdi så har den høy bruksverdi, samt at det er veldig kjedelig å bli frastjålet en tilhenger uansett dens verdi.